Prevalence of allergic contact dermatitis caused by hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde has not changed in Denmark

Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde (HICC) er et parfumestof, som ofte bruges i kosmetiske produkter. Det er en af de hyppigste årsager til allergisk kontakteksem på grund af dets hyppige anvendelse og brug i høje koncentrationer. Adskillige tiltag er foretaget for at reducere forekomsten af kontaktallergi over for HICC af parfume industrien (International Fragrance Association). Det første tiltag (2003) var at anbefale en maksimal koncentration i kosmetiske produkter på 1,5 %. Det seneste tiltag var i 2009, hvor det blev anbefalet at koncentrationen maksimalt skulle være på 0,02 % i læbe produkter, deodoranter og intime vådservietter. I alle andre kosmetiske produkter anbefales en maksimal koncentration på 0,2 %. EU’s Kosmetikdirektiv har HICC som et af de 26 parfumestoffer, der specifikt skal angives på ingredienslisten af kosmetiske produkter. EU’s Videnskabelige Komité for Forbrugsvarer Produkter og Non-food Produkter til forbrugere (SCCNFP) har anbefalet en maksimal koncentration på 0,02 % i alle kosmetiske produkter, men dette er aldrig blevet implementeret i lovgivningen.

 
Formålet med denne undersøgelse var at undersøge og opdatere forekomsten af kontaktallergi overfor HICC blandt eksempatienter efter at parfume industrien har foretaget flere restriktioner på brugen af HICC.
Data blev hentet fra Den Kliniske Database for Kontakteksem. Data fra alle eksempatienter epikutantestet med HICC 5 % fra januar 2003 til december 2011. 
Resultatet var at allergisk kontakteksem over for HICC blev observeret hos 2,5 % af de 37.860 eksem personer som var undersøgt for allergi. Den højeste allergi frekvens lå på 2,8 % (2008) og den laveste på 2,1 % (2003). Samlet set, var der ingen ændring i udbredelsen af allergi igennem de seneste 9 år (Figur 1). Hovedparten af de positive epikutantest var klinisk relevante (74,1 %).
 
Konklusion: Allergi over for HICC er fortsat hyppig (2,5 %). Der er ingen ændring i hyppigheden af allergi overfor HICC i Danmark i løbet af de sidste 9 år. De mange forsøg på at mindske eksponeringen for HICC i kosmetiske produkter synes ikke at være tilstrækkelige til at reducere forekomsten af allergi over for HICC.