Tjærebehandling
Tjærebehandling/Locobase-tjærecreme
Tjærebehandling dæmper eksemreaktion i huden og kan være effektiv ved kronisk håndeksem. Man ved ikke helt nøjagtigt, hvordan tjæren virker, men den nedsætter celledelingen i huden. Herudover dæmper tjæren kløe, rødme og irritation. Tjærebehandling kan være en mulighed, hvis der ønskes en pause i behandlingen med hormoncremer (binyrebarkhormoncreme).
Hvad er tjære?
Tjære fremstilles som et destillat ved opvarmning af stenkul og er et af de ældste midler til behandling af hudsygdomme som eksem og psoriasis. Tjæren består af mere end 200 forskellige stoffer. Når tjære anvendes til behandling af eksem, bruges den enten som ren stenkulstjære eller tjærecreme. Behandling med ren stenkulstjære gives kun under hospitalsindlæggelse, da det skal foregå under særligt udsug af tjæredampe.
Når behandlingen skal foregå hjemme, anvendes der tjærecreme, som findes i forskellige koncentrationer. Cremen er rørt op med 1%, 5% eller 10% stenkulstjære i locobasecreme, som er en almindelig fugtighedscreme.
Sådan behandler man med tjærecreme
Behandlingen foregår ved at tjærecremen påføres direkte på områder med eksem én gang om dagen. Det er for de fleste mennesker mest praktisk at behandlingen foregår om aftenen, inden man går i seng. Næste morgen vaskes tjærecremen af, så tjærelugten generer mindst muligt. Lugten af tjære vil være generende for mange, men generne kan minimeres ved god udluftning.
Da tjære misfarver tøj og hud, er det vigtigt at bruge bomuldshandsker. Huden vil hurtigt få sin normale farve igen, når behandlingen afsluttes. Tøj, sengetøj og inventar vil dog forblive misfarvet, også efter vask. Det anbefales derfor at bruge et sæt aflagt nattøj og sengetøj under behandlingen. Vær opmærksom på, at tøj, der er blevet misfarvet af tjære, kan vaskes i almindelig vaskemaskine, men det bør vaskes separat.
Undgå sollys under behandlingen med tjære
Tjære øger hudens følsomhed for sollys i op til 1 uge efter endt behandling. Det vil sige, at der er øget risiko for forbrænding på det behandlede område. Man bør derfor undgå sollys på hænderne/det behandlede område fx ved at bruge solcreme med høj solbeskyttelsesfaktor (SPF) eller ved at dække hænderne med tætte bomuldshandsker. Man kan læse mere om solbeskyttelse her.
Øvrige bivirkninger ved behandlingen
Tjære kan forårsage kvalme og hovedpine, hvis man er særlig følsom overfor lugten. Hvis huden ikke er intakt, kan tjære forårsage svie. 'Tjærepustler' kan forekomme. Pustler er en betændelse/irritation i en eller flere hårsække og skyldes tillukning af hårsækkene (hårfollikler). Det kan afhjælpes ved at påføre tjærecremen i hårenes vokseretning. Herudover kan der forekomme irritation og allergi overfor tjærepræparater.
Hvor får man tjærecremen?
Nogle behandlingssteder udleverer tjærecreme så længe, man er under behandling det pågældende sted. Herudover kan man på Glostrup eller Skanderborg apotek få Locobase-tjærecreme rørt op. Man kan have en recept med den ordinerede koncentration fra hudlægen.