Kontantallergi over for textile dye mix hos patienter lappetestet på Gentofte hospital i perioden 2015-2023.

Textile dye mix (TDM) består af farvestoffer der anvendes i produktionen af tøj. TDM kan forårsage kontaktallergi og dermed allergisk kontakteksem.

I dette studie har vi undersøgt, hvor mange der har kontaktallergi over for TDM blandt patienter lappetestet på Gentofte hospital i perioden 2015-2023.

Vi fandt, at 2.3 % af de lappetestede patienter havde kontaktallergi over for TDM, hvilket var stabilt i løbet af vores tidsperiode. I forbindelse med epidemiologiske studier om kontaktallergi undersøger man populationen ift. parametrene i det såkaldte MOAHLFA-index (køn, erhvervsmæssig eksem, atopisk eksem, håndeksem, beneksem, ansigtseksem og alder). Vi fandt at kontaktallergi over for TDM var associeret med beneksem.

I studiet diskuterer vi, hvilke farvestoffer der skal være med i TDM. Næsten alle patienter der reagerer på et af de specifikke farvestoffer i TDM reagerer nemlig også på P-phenylenediamine (PPD), og derfor kan det overvejes om dette farvestof kan undværes i TDM.

Original overskrift: Contact allergy to textile dye mix in consecutively patch tested Danish eczema patients: An observational study with historical data from 2015 to 2023