Guld

Hvad er guld?

Guld er et ædelmetal kendt for ikke let at reagere med andre stoffer. Det er blødt og nemt at forme i sin rene form, hvorfor det ofte bliver blandet med andre metaller for at øge dets styrke eller ændre farven.

Hvor almindelig er guldallergi?

Antallet af personer, der udvikler guldallergi, varierer meget. Internationale studier har vist, at mellem 2,1% og 30,7% af lappetestet personer har en allergisk reaktion på guld. I en dansk undersøgelse fra 2019 var dette tal 18,5%. Kvinder oplever oftere guldallergi end mænd, hvilket kan skyldes, at kvinder generelt bærer flere smykker og har flere piercinger. Smykker og piercinger betyder, at metallet ikke kun er i kontakt med hudens yderste lag, men kan også nå de dybere lag. Ældre synes også at være hyppigere ramt end yngre personer.

Hvad er formålet med projektet?

Dette ph.d.-projekt har tre hovedmål: at opdatere viden om, hvor udbredt guldallergi er, at bedre forstå hvordan immunsystemet reagerer på guld og at undersøge sammenhængen mellem autoimmune sygdomme og guldallergi. Projektet består af fire delstudier:

  1. Gennemgang af tidligere litteratur for at se, hvor mange der har vist allergiske reaktioner på guld.
  2. Undersøgelse af, hvor mange i en dansk gruppe der er allergiske over for guld.
  3. Undersøgelse af sammenhængen mellem guldallergi og autoimmune sygdomme.
  4. Eksperimenter på hudceller for at se, hvordan det medfødte immunsystem reagerer, og om guld kan være skadeligt for cellerne.

Hvordan vi gør det?

Vi vil anvende eksisterende data fra patientjournaler, udføre laboratorieeksperimenter og gennemgå tidligere forskningslitteratur. Vi bruger både enkle og avancerede statistiske metoder til at analysere dataene for at finde mønstre og sammenhænge.

Projektet ledes af Mikkel Bak Jensen, læge og ph.d.-studerende ved Videncenter for Allergi.