Krydsreaktivitet mellem gummiacceleratorerne thiuramer og dithiocarbamater

Gummiacceleratorer findes i bl.a. gummihandsker og kan forårsage kontaktallergi og dermed allergisk kontakteksem. De fleste patienterne med kontakt allergi over for gummiacceleratorer har fået det pga. gummihandsker. Gummihandsker indeholder primært gummiacceleratoren dithiocarbamate. Dog reagerer de fleste patienter på Gentofte Hospital på gummiacceleratoren thiuram der kemisk minder meget om dithiocarbamate. Dette tænkte vi måske kunne forklares ud fra krydsreaktivitet mellem thiuramer og dithiocarbamater.

Krydsreaktivitet er det fænomen, at man bliver udsat for et stof, men reagerer på et andet stof, man ellers ikke tidligere har været udsat for.

Vi undersøgte om der var krydsreaktivitet mellem thiuramer og dithiocarbamater vha. en mussemodel. Vi gjorde mus allergisk over for thiuramer og undersøgte derefter, om de også var allergiske overfor dithiocarbamater. Ligeledes gjorde vi mus allergiske over for dithiocarbamater og undersøgte om disse mus derefter også var allergiske over for thiuramer.

Vi fandt, at der var krydsreaktivitet mellem de to stoffer.

I artiklen konkluderer vi, at patienter der er allergiske over for thiuramer ikke skal udsættes for dithiocarbamater og omvendt, at patienter allergiske over for dithiocarbamater ikke skal udsættes for thiuramer. Derfor er det vigtigt, at handskepakker beskriver hvilke gummiacceleratorer handsker indeholder.

Original overskrift: Cross-reactivity between thiuram disulfides and dithiocarbamates. A study of TETD and ZDEC using mouse models