Methylisothiazolinone

Konserveringsmidlet methylisothiazolinone (MI) har været tilladt i kosmetik siden 2005. Efterfølgende steg MI allergi i Danmark med en 3 dobling af forekomsten til over 5 % af eksempatienter. Dette svarer til mindst 1000 nye tilfælde årligt, hvor diagnosen er stillet hos en hudlæge. Lignende stigninger blev set i andre lande i Europa.

Kosmetiske produkter var årsag til 6 ud af 10 tilfælde af allergi over for MI hos patienter hvor der kunne findes en reel udsættelse. Produkter som cremer, vådservietter, flydende sæber og shampooer, har alle været hyppige årsager til allergien opstod. I de resterende tilfælde (4 ud af 10) skyldes MI-allergien udsættelse for maling privat/erhvervsmæssigt eller andre udsættelser primært på arbejdspladsen.

Efter forbud mod anvendelse af MI i leave-on kosmetiske produkter og reduktion af de mængder der må anvendes i rinse-off produkter, er antallet som får påvist MI allergi i EU, herunder Danmark faldet markant.

Allergi over for MI viser sig ved eksem, dvs. rødme og hævelse af huden evt. med små blærer. Eksemet kommer der på huden, hvor man har brugt et produkt fx shampoo. Eksem i ansigtet er derfor ofte det første tegn på MI allergi eller på hænder ved udsættelser på arbejdet.

MI og MI lignende stoffer findes i de fleste vandbaserede malinger. Forsøg som Videncenter for Allergi har gennemført viser at MI kan frigives fra malingen til luften i mindst 42 dage efter påføring af maling. Det betyder at særligt følsomme personer kan få allergiske udslæt ved at opholde sig i nymalede rum. Udslættet sidder på luftudsatte steder som ansigt og ofte også i albuebøjninger og knæhaser. Mange har måtte flytte ud af deres hjem i 3-5 uger. Fra 2019 er advarselsmærkning og oplysninger om indhold af MI i maling og industriprodukter skærpet, så disse optræder ved et indhold på selv små mængder i produkterne.

Se mere om maling

Børn

MI er ikke længere tilladt i vådservietter. Vådservietter var tidligere en hyppig årsag til MI allergi. MI allergi sås hos mindre børn  som eksem i bleområdet, hvor der har været brugt vådservietter. Barnet kunne senere få mere udbredte udslæt i ansigt og på arme og ben ved ophold i nymalede lokaler. Dette kunne ligne almindeligt børneeksem også kaldet atopisk eksem og det varede ofte lang tid før den korrekte diagnose blev stillet.

læs hvordan diagnosen stilles

Gode råd

Læs deklarationen og undgå at bruge produkter med MI i. Har du fået eksem, så gå til din læge.

Information til patienter, der har fået konstateret MI allergi.

Lovgivning

EU har forbudt brugen af MI i leave-on kosmetiske produkter, dvs. produkter, der bliver på huden, såsom fugtigheds- og solcremer, vådservietter og deodoranter. Forbuddet trådt i kraft i februar 2017 og de tilladte mængder i wash-off produkter, såsom sæber, shampoo mm. blev stærkt reduceret. Personer med MI allergi vil forsat ikke kunne bruge disse produkttyper. 

Efter den 24. november 2017 er MI forbudt i legetøj til børn under tre år og legetøj, der er beregnet til at komme i munden.

Se mere om maling