Børn og unge kan også få kontaktallergi
Hvis huden vedvarende eller gentagne gange er i berøring med et potentielt allergifremkaldende stof, kan man udvikle kontaktallergi. Det betyder, at immunsystemet reagerer og genkender stoffet ved senere hudkontakt med samme stof. Det vil vise sig som eksem i det område hvor huden har været i kontakt med stoffet. Eksemet kaldes et allergisk kontakteksem.
Selvom udsættelsen for allergifremkaldende stoffer stiger igennem livet, kan børn og unge også udvikle kontaktallergi med eksemsygdom til følge. De ting, der hyppigst giver allergisk kontakteksem hos børn og unge er:
Nikkel
Nikkel er et metal, der kan frigives fra blanke metalgenstande som f.eks. smykker, knapper, lynlåse, hårspænder, briller, mønter, nøgler, mobiltelefoner og værktøj. Nikkel er den hyppigste årsag til hudallergi blandt unge kvinder, men er sjældnere blandt mænd. Børn kan også få allergi overfor nikkel. I et dansk studie fandt man at 28% af 149 undersøgte stykker legetøj med metalgenstande, frigav nikkel i koncentrationer høje nok til at fremkalde kontaktallergi og eksem. For at begrænse problemet med allergi overfor nikkel, er der i Danmark og EU lavet lovgivning for hvor meget nikkel, der må frigives fra genstande, der er i tæt og langvarig kontakt med huden. Desværre beskytter lovgivningen ikke fuldstændigt mod nikkelallergi, og man skal være opmærksom på, om man udvikler udslæt f.eks. under en metalknap, ørering, ur eller lignende.
I en undersøgelse foretaget af Videncenter for Allergi undersøgte man 354 produkter (hårspænder, øreringe og halskæder mm.) købt fra 36 forskellige Københavnske butikker. Ialt 22 % af de undersøgte produkter frigav nikkel i en mængde, så det kan give nikkeleksem [1]. I en anden undersøgelse testede man 41 mobiltelefoner, og 8 (19,5 %) blev fundet at frigive nikkel [2].
Parfume
Parfume er en af de hyppigste årsager til hudallergi og den seneste forskning tyder på at parfumeallergi blandt børn og unge er et stigende problem [3, 4]. Risikoen for at udvikle parfumeallergi stiger med alderen, efterhånden som man udsættes for flere og flere parfumerede produkter, men selv små børn kan få allergi overfor parfume.
Det første tegn på parfumeallergi er ofte hududslæt efter f.eks. brug af en parfumeret creme, deodorant eller et andet parfumeret produkt. I en undersøgelse blandt 1062 unge piger havde 10,7% oplevet udsæt af parfume inden for det sidste år [5].
Hårfarver
Hårfarver kan give allergi. Symptomerne kan i nogle tilfælde være voldsomme og føre til indlæggelse.
Et studie blandt unge danske piger i alderen 15-28 år viste at 82,3 % havde prøvet at farve hår. Ca. 10 % af de unge piger, havde haft udslæt efter hårfarvning og ca. 3 % havde oplevet hævelser i ansigtet [5].
Mange af de stoffer, som anvendes i hårfarver er meget allergifremkaldende. I en svensk undersøgelse af 122 permanente hårfarver (dvs. farver der ikke kan vaskes ud af håret) fandt man stærkt allergifremkaldende stoffer i 120 (98,3 %).
Midlertidige tatoveringer
Sorte hennatatoveringer kan give svære allergiske reaktioner. Sorte hennatatoveringer kaldes også midlertidige tatoveringer og males direkte på huden, hvor de holder i nogle uger.
Henna er et naturstof, der giver en rødbrun farve, og som ikke i sig selv er særligt allergifremkaldende. Hennas farve er svag og holder dårligt, og der kan derfor ved midlertidige tatoveringer være iblandet kemikalier, som tilfører sort farve og som er meget allergifremkaldende. Disse kemikalier anvendes også i hårfarver.
Hvis man er blevet allergisk over for det sorte farvestof i den midlertidige tatovering, viser det sig som et udslæt i tatoveringen ca. 10 dage efter, at man har fået den tegnet på huden.
Udslættet forsvinder igen ved behandling med hormoncreme, men den allergi, man har udviklet over for sort farvestof, er livsvarig. Det betyder, at man ikke kan tåle at farve hår, da der anvendes de samme sorte farvestoffer i hårfarve. Farver man alligevel hår, kan man få en meget voldsom allergisk reaktion med udslæt over hele kroppen og svære hævelser i ansigtet.
I en undersøgelse blandt 1062 unge piger mellem 15 og 18 år havde ca. 68 % haft en midlertidig tatovering og 2,7 % havde haft udslæt i tatoveringen som tegn på, at allergi var opstået [5].
Læs mere om midlertidige tatoveringer
Konserveringsmidler
Konserveringsmidler er stoffer, der tilsættes produkter, for at mindske vækst af mikroorganismer som bakterier og svampe. Der findes konserveringsmiddel i en lang række forbrugerprodukter, herunder cremer, shampoo, hårprodukter, kosmetik, vådservietter og sæber, men der kan også være konserveringsmiddelsko og møbler.
Blandt børn og unge er der de seneste 5-10 år sket en kraftig stigning i forekomsten af allergi forårsaget af konserveringsmidler, således at det nu er blandt de hyppigste årsager til hudallergi i denne patientgruppe [3].
Læs mere om konserveringsmidler
Referencer
[1] Thyssen JP, Menne T, Johansen JD. Nickel release from inexpensive jewelry and hair clasps purchased in an EU country – Are consumers sufficiently protected from nickel exposure? Sci Total Environ. 2009;407(20):5315-8. doi: 10.1016/j.scitotenv.2009.06.034. Epub Jul 24.
[2] Thyssen JP, Johansen JD, Zachariae C, Menne T. The outcome of dimethylglyoxime testing in a sample of cell phones in Denmark. Contact Dermatitis. 2008;59(1):38-42.
[3] Simonsen AB, Foss-Skiftesvik MH, Thyssen JP, Deleuran M, Mortz CG, Zachariae C, et al. Contact allergy in Danish children: Current trends. Contact Dermatitis. 2018:13079.
[4] Belloni Fortina A, Cooper SM, Spiewak R, Fontana E, Schnuch A, Uter W. Patch test results in children and adolescents across Europe. Analysis of the ESSCA Network 2002-2010. Pediatr Allergy Immunol. 2015;26(5):446-55. doi: 10.1111/pai.12397. Epub 2015 Jun 5.
[5] Bregnhoj A, Sosted H, Menne T, Johansen JD. Exposures and reactions to allergens among hairdressing apprentices and matched controls. Contact Dermatitis. 2011;64(2):85-9.