Ingen aluminium-reaktive T-celler hos patienter med granulomer efter allergi-vaccination
Aluminiumallergi ses ofte hos børn, der udvikler kløende knuder på vaccinationsstedet (vaccinationsgranulomer) efter aluminium-holdige vaccinationer. Allergien kan også forekomme hos voksne, som får allergen-specifik subkutan immunterapi (SCIT), da disse vacciner også indeholder aluminium.
Normalt bruges en lappetest til at bestemme, om man er allergisk over for aluminium. Denne lappetest påviser allergiske reaktioner på huden, men ikke systemiske (hele kroppen) reaktioner. Hos voksne er der stor risiko for falsk-negative resultater med lappetesten.
Der findes en alternativ metode til lappetesten, en blodprøve kaldet lymfocyt proliferationstest (LPT). Denne test undersøger blodet for specifikke celler, der reagerer på allergenet. LPT har tidligere vist sig effektiv til at opdage allergi over for andre metaller. Vores studie havde til formål at evaluere LPT’s evne til at diagnosticere aluminiumallergi hos voksne med SCIT-inducerede granulomer, og sammenligne resultaterne med lappetesten.
Vi inkluderede seks deltagere med SCIT-inducerede granulomer og 10 ikke-allergiske kontrolpersoner. Deltagerne med granulomer havde alle flere langvarige kløende granulomer, hovedsageligt på overarmene. Kontrolgruppen var matchet på alder og køn og havde ingen historie med hudsygdomme eller vaccinationer med aluminium de sidste år.
Resultaterne viste ingen forskelle i celleproliferation (cellevækst) mellem raske kontrolpersoner og deltagere med granulomer. Kun én deltager med granulomer havde en specifik vækst af T-celler.
Resultaterne indikerer, at der måske er få eller ingen cirkulerende aluminium-reaktive celler hos voksne, selvom de oplever kløe fra granulomerne. Både lappetesten og LPT-testen kan have lav følsomhed for at opdage aluminiumallergi hos voksne. Det tyder også på, at aluminium-allergien aftager over tid.
Original overskrift: Lack of detection of aluminium-reactive T-lymphocytes in patients with SCIT-induced granulomas